DISTRIBUIȚI
ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Peste 3.000 de locuitori din La Palma au fost înştiinţaţi marţi că pot ieşi din case după ce autorităţile au pus capăt unei perioade de izolare, impusă în contextul prezenţei unui nor dens de fum provenind de la vulcanul care a devastat insula spaniolă, informează Reuters, potrivit agerpres.

Un şuvoi de lavă incandescentă care a ţâşnit din vulcanul Cumbre Vieja a înghiţit luni o fabrică de ciment, ridicând în atmosferă nori de fum şi obligând autorităţile să solicite populaţiei locale să stea în case.


Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

Serviciile pentru intervenţii de urgenţă i-au instruit pe locuitorii din localităţile El Paso şi Los Llanos de Aridane să rămână în spaţii închise, să ţină ferestrele închise şi să oprească aparatele de aer condiţionat pentru a evita inhalarea fumului toxic provenit de la fabrica de ciment care a fost înghiţită treptat de lavă.

Autorităţile au anunţat marţi că norul de fum a trecut, iar calitatea aerului s-a îmbunătăţit, astfel încât 3.500 de locuitori pot ieşi afară.

Marţi au fost înregistrate 18 mişcări seismice, cu magnitudini de până la 3,8, potrivit Institutului Geologic din Spania.

Lava provenită de la erupţia care a debutat pe 19 septembrie a distrus o suprafaţă totală de aproape 600 de hectare, a declarat Miguel Angel Morcuende, director tehnic în cadrul Planului de urgenţă pentru situaţii de urgenţă vulcanologică din Canare (Pevolca).

După ce sâmbătă conul vulcanului s-a prăbuşit parţial, un nou râu de lavă s-a scurs spre mare, mistuind plantaţii de banani şi avocado şi majoritatea caselor care rămăseseră neatinse din localitatea Todoque.

Citeşte şi: Documente secrete din PCC: China se pregăteşte de un FOCAR de covid la scară largă – Black News

Torenţii de rocă topită au distrus 1.186 de clădiri în cele trei săptămâni care au trecut de la erupţie, conform Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare.

Circa 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, cu o populaţie de aproximativ 83.000 de locuitori.