DISTRIBUIȚI

Douăzeci şi şapte de persoane au fost ucise în statul Sudanul de Sud, într-un act de răzbunare între crescători de vite şi membri ai unei miliţii locale, în ajunul unei vizite a Papei Francisc, transmite vineri Reuters, potrivit agerpres.

Violenţele au avut loc în statul Ecuatoria Centrală din Sudanul de Sud.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Papa Francisc urmează să ajungă în Sudanul de Sud venind din Republica Democrată Congo (RD Congo), într-o încercare de a impulsiona procesul de pace menit să pună capăt unui deceniu de conflicte interetnice soldate cu moartea a sute de mii de oameni.

După ce luptătorii dintr-o grupare rebelă au ucis şase persoane dintr-o comunitate de păstori, aceştia din urmă s-au răzbunat joi omorând 21 de de civili dintr-o zonă din apropiere, a declarat comisarul de poliţie a districtului Kajo-Keji, Phanuel Dumo.

Un acord de pace semnat în 2018 de principalele părţi beligerante în războiul civil din 2013-2018 a condus la reducerea substanţială a violenţelor din Sudanul de Sud în ultimii ani, dar periodic izbucnesc confruntări la nivel local între comunităţi rivale.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, care îl însoţeşte pe suveranul pontif în Sudanul de Sud, s-a declarat îngrozit de recentele violenţe.

”Este o poveste auzită prea des în Sudanul de Sud. Fac din nou apel într-un mod diferit: pentru ca Sudanul de Sud să-şi unească forţele pentru o pace justă”, a afirmat Welby.

Papa şi arhiepiscopul de Canterbury se vor întâlni cu preşedintele Salva Kiir, cu episcopi şi cu persoane strămutate din cauza luptelor.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Vizita Papei Francisc fusese iniţial programată pentru iulie anul trecut, dar a fost amânată după ce medicii l-au sfătuit pe suveranul pontif să evite călătoriile.

Sudanul de Sud s-a separat oficial de Sudan în 2011, dar doi ani mai târziu a izbucnit un război civil după o dispută politică între Salva Kiir şi vicepreşedintele de la acea vreme, Riek Machar. Conflictul a cauzat moartea a 400.000 de persoane şi strămutarea a milioane de oameni. În pofida numeroaselor acorduri de pace, violenţele continuă.