DISTRIBUIȚI
European Pharmaceutical Review

Autorităţile din Columbia au confiscat 27 de colete cu medicament antiviral remdesivir pe aeroportul din Cucuta, de la o femeie care afirma că este vorba de vaccin împotriva coronaviruslui, au anunţat vineri oficialităţi citate de Reuters, potrivit agerpres.  

Cutiile găsite în bagajul femeii conţineau o versiune de remdesivir numită Bemsivir, produs de compania Beximco Pharmaceuticals. Medicamentele valorează 18.000 de dolari pe piaţa neagră, a apreciat autoritatea vamală şi de frontieră columbiană (POLFA).


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Bemsivir este o versiune generică de remdesivir, medicament dezvoltat de Gilead Sciences, folosit pentru tratarea COVID-19.

Directorul POLFA, generalul de brigadă Gustavo Franco, a declarat: „Am întrebat autorităţile şi ne-au informat că medicamentul nu este autorizat (în Columbia – n.red. Reuters). Se pare că există grupuri care vor să profite de pandemie, înşelând lumea şi periclitând sănătatea oamenilor”.

Femeia care transporta medicamentele intenţiona să le ducă la Medellin, al doilea oraş din Columbia ca mărime, a comunicat POLFA.

Oraşul Cucuta se află la frontiera Columbiei cu Venezuela, iar poliţia încearcă acum să afle dacă transportul de remdesivir a fost adus ilegal din ţara vecină. POLFA susţine că operaţiunile de contrabandă sunt probabil organizate de grupuri de infractori.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

Remdesivir nu este destinat prevenirii îmbolnăvirii de COVID-19, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că nici nu ameliorează rata de supravieţuire a celor care au făcut boala produsă de coronavirus; există şi opinii contrare, menţionează Reuters.

În Columbia au fost confiscate în 2020 cu 41% mai multe produse medicale de contrabandă decât în 2019, arată comunicatul POLFA. Valoarea capturilor a fost de circa 570 de milioane de pesos (159.000 de dolari), dar pe piaţa neagră ar fi putut fi valorificate la un preţ de trei ori mai mare, apreciază autorităţile.