DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a estimat marţi că „noi ziduri de alienare, dezamăgire şi furie” au înlocuit zidul fizic care a divizat Germania până acum 27 de ani, transmite DPA, potrivit agerpres.

Conform unei transcrieri a discursului său cu ocazia Zilei Unităţii Germane, Steinmeier a spus că ţara sa a parcurs un drum lung de la reunificare, dar că „au apărut noi ziduri, unele mai puţin vizibile, fără sârmă ghimpată şi fără o fâşie a morţii”.


Într-o referinţă implicită la ascensiunea partidului de extremă-dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) şi la intrarea acestei formaţiuni în parlament luna trecută, Steinmeier a spus că, „în spatele acestor ziduri, este alimentată o neîncredere profundă în democraţie şi în reprezentanţii săi”.

Citeşte şi: Bomba artizanală descoperită la Paris: Unul dintre arestaţi era în vizorul poliţiei

Steinmeier a vorbit de asemenea despre criza refugiaţilor şi despre abilitatea Germaniei de a găzdui solicitanţi de azil, spunând că a fost nevoie ca „realităţile din lume şi capabilităţile ţării noastre” să fie reconciliate.

„Problemele oamenilor nu trebuie niciodată să ne lase indiferenţi”, a mai spus Frank-Walter Steinmeier în cadrul ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unităţii de la Mainz, la care au luat de asemenea parte cancelarul Angela Merkel şi preşedintele încă în exerciţiu al Bundestagului, Norbert Lammert.

AfD, formaţiune anti-islam şi anti-imigranţi, a obţinut aproape 13% din voturi la alegerile de la 24 septembrie, asigurându-şi astfel peste 90 de locuri în parlament. Este pentru prima dată când un partid de extremă-dreapta intră în parlament în ultimii 60 de ani.