DISTRIBUIȚI

Organizaţia umanitară SOS Mediterana a efectuat duminică a treia operaţiune de salvare în trei zile în largul apelor libiene, salvând 81 de persoane, iar acum găzduieşte 251 de supravieţuitori la bordul navei OceanViking, vas pe care ONG-ul l-a închiriat împreună cu Medici fără Frontiere pentru a desfăşura pe Mediterana operaţiuni de salvare a migranţilor care doresc să ajungă în Europa, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vasul a transportat tineri, în mare parte sudanezi, care părăsiseră coastele libiene sâmbătă seara seara şi care i-au aplaudat pe salvatori la sosire.


OceanViking continuă să patruleze apele internaţionale, la aproximativ 50 de mile marine (mai puţin de 100 km) de Tripoli.

Citește și : Incendiu puternic de pădure în zona muntoasă a insulei spaniole Gran Canaria

”Suntem singurii în zonă, gărzile libiene nu răspund”, a declarat coordonatorul operaţiunilor de căutare şi salvare (SAR, potrivit acronimului în limba engleză) ale SOS Mediterana, Nicholas Romaniuk, menţionând condiţiile meteorologice favorabile care pot încuraja plecările.

În plus, Sărbătoarea Sacrificiului, Aid al-Adha, una dintre principalele sărbători ale musulmanilor, poate diminua prezenţa autorităţilor pe plajele din Libia.

Ocean Viking, succesoare a Aquarius şi care navighează sub pavilion norvegian, a ridicat ancora duminica trecută din portul francez Marsilia şi a pornit către Libia.

Citește și : Cod roşu de alertă pentru incendii în sudul Greciei