DISTRIBUIȚI
Malay Mail

Forţele de ordine din Franţa şi Olanda au arestat 23 de persoane suspectate de „trafic de migranţi la scară largă” spre Marea Britanie, a transmis miercuri Eurojust, unitatea europeană de cooperare judiciară, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Într-o acţiune comună a autorităţilor franceze şi olandeze, coordonate de Eurojust, 23 de persoane au fost arestate pentru suspiciunea de trafic de migranţi la scară mare”, a precizat Eurojust într-un comunicat.


Citește și : Macron: ‘Negarea’ existenţei Israelului ca stat constituie o nouă formă de antisemitism

Suspecţii sunt acuzaţi că au ajutat la trecerea clandestină a circa 10.000 de migranţi kurzi clandestini spre Marea Britanie în camioane frigorifice şi în mici ambarcaţiuni pneumatice, după ce i-au recuperat din zone de parcare între Le Mans şi Poitiers, în vestul Franţei.

În total, 19 persoane au fost arestate în Franţa şi patru în Olanda, în împrejurimile oraşului Haga.

Forţele de ordine au percheziţionat de asemenea cinci localuri ale reţelei criminale. Reţeaua cerea până la 7.000 de euro pentru fiecare trecere. Câştigurile sale s-au ridicat la 70 de milioane de euro, a precizat Eurojust.

Autorităţile franceze, care au început în august 2018 investigaţiile asupra reţelei, au reperat cu regularitate suspecţi în vehicule cu plăcuţe de înmatriculare olandeze, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete în Olanda şi la o coordonare a Eurojust.

Ele au transmis de asemenea că au interceptat miercuri 24 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, în cadrul a două operaţiuni de salvare pe mare în largul coastelor franceze.

De la sfârşitul lui 2018, tentativele de traversare ilegală a Canalului Mânecii s-au înmulţit, în ciuda pericolului legat de densitatea traficului, de curenţii puternici şi de temperatura scăzută a apei.

Citește și : Premierul spaniol promite că noul său guvern de coaliţie va respecta ‘disciplina bugetară’

De la 1 ianuarie, cel puţin 77 de migranţi care au încercat să ajungă în Anglia cu ajutorul unor ambarcaţiuni improvizate au fost interceptaţi de autorităţile franceze.

În 2019, 2.758 de migranţi care au încercat să traverseze Canalul Mânecii au fost salvaţi de autorităţile franceze şi britanice, adică de patru ori mai mulţi decât în 2018.