DISTRIBUIȚI
planobrazil.com

Prim-ministrul sud-coreean a chemat marţi Phenianul să se angajeze în dialog cu Seulul în speranţa de a relansa procesul de pace blocat din Peninsula Coreea, relatează agenţia Yonhap, potrivit agerpres.

„Vă rog cu sinceritate să vă întoarceţi la masa dialogului şi a reconcilierii, pentru ca ceasul păcii în Peninsula Coreea să pornească din nou”, a declarat premierul Kim Boo-kyum la un eveniment la Seul marcând 21 de ani de la primul summit intercoreean din iunie 2000.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Prim-ministrul sud-coreean s-a adresat liderului nord-coreean Kim Jong-un şi înalţilor oficiali de la Phenian.

Ziua de marţi marchează cea de-a 21-a aniversare a Declaraţiei din 15 iunie, adoptată în timpul summitului de la Phenian din 2000 între preşedintele de atunci al Coreei de Sud, Kim Dae-jung, şi liderul nord-coreean Kim Jong-il.

Relaţiile dintre cele două Corei au rămas reci după un summit fără un acord între Phenian şi Washington în februarie 2019, în timp ce Nordul nu a răspuns ofertelor de discuţii şi cooperare transfrontalieră.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Potrivit prim-ministrului sud-coreean, condiţiile pentru repornirea procesului de pace coreean sunt perfecte, într-o referire la rezultatele unui summit recent Seul-Washington, când preşedintele american Joe Biden a subliniat disponibilitatea Washingtonului de a se angaja diplomatic cu Phenianul şi de a face paşi pragmatici în scopul denuclearizării.

Premierul sud-coreean a chemat de asemenea la cooperare cu Nordul în proiecte de gestionare a pandemiei de COVID-19, precum şi la iniţiative „mici, dar importante”, precum reuniuni online ale membrilor de familie care au fost separaţi între cele două Corei după Războiul din Coreea din 1950-1953.