DISTRIBUIȚI

Peste 200.000 de persoane, unele cu lumânări în mână, au manifestat marţi seară la Barcelona, în nord-estul Spaniei, pentru a denunţa arestarea cu o zi înainte a două figuri de marcă ale mişcării catalane pentru independenţă, potrivit poliţiei municipale, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Independenzia”, a scandat mulţimea după ce a cerut eliberarea lui Jordi Cuixart şi Jordi Sanchez, liderii Adunării Naţionale Catalane (ANC) şi, respectiv, Omnium Cultural, principalele două asociaţii separatiste, inculpaţi pentru revoltă împotriva autorităţilor.


La un moment dat, mulţimea păstrat un minut de tăcere când s-a putut auzi şi soneria unui telefon mobil.

În faţa manifestanţilor înarmaţi cu lumânări şi pancarte cerând eliberarea „prizonierilor politici”, a fost citit un manifest în care s-a afirmat că, ordonând aceste arestări, „statul spaniol a depăşit o linie roşie” şi a „comis o gravă eroare”.

Citeşte şi: Doi români au primit ani grei de închisoare, după ce au fost prinşi că au transportat peste 200 de migranţi ilegali

Arestările reprezintă ultimele evoluţii în criza care îi opune pe separatiştii la putere în Catalonia, regiune unde trăiesc 16% dintre spanioli, instituţiilor spaniole, primii ameninţând cu declararea unilaterală a independenţei.

Deşi societatea catalană este divizată în două părţi aproximativ egale în privinţa independenţei, ei consideră că referendumul interzis de la 1 octombrie le-a legitimat cauza, consultare populară pe care susţin că au câştigat-o cu 90% din voturi şi 43% participare la urne.

„Corupţii sunt în continuare în libertate, iar persoanele care organizează manifestaţii civilizate, paşnice, sunt aruncate în închisoare”, a declarat marţi seară Maria Miracle, o protestatară în vârstă 77 de ani care a refuzat să vorbească în spaniolă.

Citeşte şi: ‘UE trage de timp pentru a obţine mai mulţi bani’

Asociaţia Omnium Cultural a fost înfiinţată în anii 1960 pentru a apăra limba şi cultura catalană. Ea a fost interzisă mai mulţi ani sub dictatura lui Francisco Franco care a scos în afara legii utilizarea catalanei în şcoli.

„Vor să ne sperie ca să nu ne mai gândim la independenţă, dar obţin contrariul”, a spus Elias Houariz, un patiser în vârstă de 22 de ani.

Marţi seară, manifestaţii paşnice au reunit, de asemenea, mii de catalani în alte oraşe ale regiunii, potrivit AFP.