DISTRIBUIȚI
ABC

Cel puţin 20 de combatanţi pro-regim au fost ucişi în trei zile în atacuri executate de jihadişti în provincia Idlib împotriva poziţiilor lor din nord-vestul Siriei, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, scrie Agerpres.

Este una din cele mai grave explozii de violenţă din nord-vestul sirian după acordul asupra unei zone demilitarizate încheiat în septembrie de Rusia şi Turcia, care a permis provinciei Idlib să scape de o ofensivă a regimului lui Bashar al-Assad.


Citește și : Directorul Huawei îi atacă pe americani acolo unde-i doare cel mai tare şi le reaminteşte de scandalul provocat de Edward Snowden

„Începând de duminică, 20 de combatanţi pro-regim au fost ucişi în atacuri comise de jihadişti la Idlib”, a precizat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, precizând că ultimul asalt, în noaptea de luni spre marţi, a făcut cinci morţi, în provincia învecinată Alep.

În trei zile, combatanţii şi bombardamentele regimului au ucis nouă jihadişti, conform OSDO.

Bombardamentele regimului, în desfăşurare de mai multe săptămâni, au determinat mii de civili să abandoneze Khan Shaykhun, oraş din sudul Idlib, pentru a găsi refugiu în nordul provinciei, conform OSDO.

Hayat Tahrir al-Sham, o organizaţie dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, controlează o mare parte din provincia Idlib şi segmente adiacente din provinciile învecinate Alep şi Hama.

Citește și : Marele rabin al Argentinei a fost BĂTUT şi RĂNIT GRAV în propria casă din Buenos Aires – FOTO

Această regiune, care găzduieşte şi alte grupări jihadiste şi scapă în continuare controlului Damascului, face obiectul unui acord ruso-turc, parţial respectat, asupra unei ‘zone demilitarizate’ despre care se presupune că separă zonele guvernamentale de sectoare insurgente la Idlib.

Conflictul din Siria, care implică mai mulţi actori regionali şi internaţionali, a făcut peste 360.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiaţi din 2011.