DISTRIBUIȚI
REUTERS

Două persoane au decedat, 56 au fost rănite şi peste 450 au fost arestate în Chile după violenţele survenite în timpul manifestaţiilor care au marcat luni cea de-a doua aniversare a revoltei sociale din octombrie 2019, a anunţat marţi poliţia chiliană, informează AFP, potrivit agerpres.   

Cele două decese au avut loc în marja confruntărilor cu poliţia. Un bărbat de 29 de ani a fost ucis cu foc de armă în timpul unui jaf la un magazin, iar o femeie – într-un accident auto cauzat indirect de manifestanţi, care au întins un cablu pentru a bloca drumul, potrivit aceleiaşi surse.


Citește și: Un consilier guvernamental britanic consideră ESENŢIALĂ accelerarea administrării dozei BOOSTER

Capitala chiliană a fost scena majorităţii violenţelor la scară naţională, cu numeroase baricade ridicate pe străzi, cu posturi de poliţie atacate, vandalizări de magazine şi distrugere de bunuri publice, potrivit unui raport al poliţiei.

Circa 279 de persoane au fost arestate la Santiago şi 45 de poliţişti se numără printre răniţi, „cifre extrem de mari”, a estimat Marcelo Araya, responsabil pentru menţinerea ordinii al poliţiei chiliene.

Mai mult de 50 de manifestaţii au avut loc luni în întreaga ţară pentru a comemora reprimarea mişcării împotriva inegalităţilor sociale, când pe 18 octombrie 2019 liceenii au protestat împotriva majorării preţului la călătoria cu metroul.

Până la carantina impusă din cauza pandemiei de coronavirus, în martie 2020, 34 de persoane au murit şi peste 400 au fost rănite în timpul numeroaselor manifestaţii marcate de confruntări cu forţele de ordine.

Violenţele survenite luni au contrastat cu manifestaţia desfăşurată în linişte a peste 10.000 de persoane în Plaza Italia, epicentrul manifestaţiilor din capitala chiliană.

Citește și: ONU: Sancţiunile împotriva Iranului ameninţă dreptul fundamental la sănătate al iranienilor

În plină campanie pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din 21 noiembrie, subsecretarul de stat pentru Interne, Juan Francisco Galli, a atribuit responsabilitatea acestor violenţe candidaţilor de stânga şi de centru, pentru că au susţinut graţierea manifestanţilor închişi, care „au jefuit, au distrus tot şi au lansat cocteiluri Molotov” în 2019.

„Responsabilii ultimi pentru această violenţă sunt cei care au instalat în ţara noastră în sentiment de impunitate, (sentimentul) că nu există nicio consecinţă pentru comiterea de acte de violenţe”, a adăugat el.