DISTRIBUIȚI

Doi din trei americani doresc să vadă situaţia fiscală a preşedintelui Donald Trump, iar aproximativ jumătate cred că liderul american o amână din motive care i-ar putea crea prejudicii politice, indică un sondaj de opinie Reuters/Ipsos publicat miercuri, potrivit agerpres.

Ancheta sociologică, realizată în 13/14 iulie, arată că 66% dintre americanii cu drept de vot sunt de părere că liderul de la Casa Albă ”ar trebui să prezinte public situaţia sa fiscală din ultimii ani”, iar 68% consideră că ”americanii au dreptul de a vedea înaintea alegerilor situaţia financiară a fiecărui candidat la preşedinţie”.


Citeşte şi: Populaţia lumii ar putea ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu mult sub aşteptări! România ar urma o depopulare masivă!

De asemenea, mulţi americani rămân îngrijoraţi de potenţialul conflict de interese între funcţia deţinută de Trump şi afacerile familiei sale.

Donald Trump a refuzat să prezinte public situaţia sa fiscală timp de mai mulţi ani, încălcând astfel o tradiţie a transparenţei financiare în rândul candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Miliardarul american devenit politician a pus deseori sub semnul întrebării interesul manifestat de către conaţionalii săi faţă de impozitele plătite de Trump şi a afirmat că nu le va face publice întrucât ele fac obiectul unui audit.

Potrivit sondajului, 26% din americani cred că situaţia fiscală a lui Donald Trump conţine ”dovezi incriminatoare împotriva sa”, iar unul din zece americani este de părere că actualul preşedinte ”încearcă să ascundă pierderi financiare semnificative”. Alţi 16% au afirmat că Trump nu doreşte să prezinte situaţia fiscală întrucât el ”nu plăteşte taxe”.

În schimb, candidatul democrat Joe Biden a publicat pe site-ul campaniei sale situaţia sa financiară şi fiscală din ultimii ani.

Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

Cu mai puţin de patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, Trump are un avans de 10 puncte procentuale faţă de Biden, conform unui sondaj realizat în rândul alegătorilor înregistraţi.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online în SUA, în limba engleză, pe un eşantion de 1.115 de cetăţeni americani cu drept de vot. Marja de eroare este de +/- 3 puncte procentuale.