DISTRIBUIȚI
Anadolu

Forţele de securitate turce au lansat vineri, la cererea procurorilor din Ankara şi Adana (sudul ţării), două operaţiuni de arestare a unui număr total de 188 de persoane, pentru presupuse legături cu lovitura de stat eşuată din iulie 2016, a informat online publicaţia Hurriyet preluată de EFE, potrivit agerpres.

Parchetul din Ankara a dispus arestarea a 23 de militari, din care 16 sunt ofiţeri activi.


Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

Autorităţile cred că suspecţii au legături cu confreria clericului Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite şi considerat de autorităţile de la Ankara autorul tentativei de lovitură de stat.

Totodată, Parchetul din Adana a ordonat reţinerea a 165 de persoane pentru legături „guleniste”.

Acestea sunt suspectate că au facilitat răspunsurile la concursuri pentru alţi membri ai confreriei în scopul de a-i ajuta să obţină posturi cheie în administraţia turcă.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Confreria „gulenistă”, o organizaţie piramidală a simpatizanţilor predicatorului, de obicei cu o pregătire academică bună, şi-a plasat adepţii, timp de decenii, în înalte funcţii din sistemul public, poliţie, justiţie şi de asemenea în rândul forţelor armate turce.

Mişcarea lui Gulen a fost un aliat fidel al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), care guvernează Turcia din 2002, până la declanşarea unei lupte dure pentru putere în 2013.

Din vara lui 2016, peste 130.000 de funcţionari turci au fost destituiţi şi circa 80.000 de persoane acuzate de legături cu Gulen se află în arest preventiv.