DISTRIBUIȚI

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut sâmbătă Uniunii Europene măsuri concrete şi un calendar clar, la o zi după reuniunea de la Viena a miniştrilor de externe din ţările semnatare care încearcă să menţină acordul nuclear din 2015, informează DPA, conform agerpres.

„Europenii îşi arată întotdeauna bunăvoinţa, dar în cele din urmă sunt necesare decizii pragmatice”, a afirmat liderul de la Teheran, după o şedinţă a guvernului. El a adăugat că Iranul nu poate aştepta la nesfârşit măsuri concrete.


Citește și : Twitter a suspendat peste 70 de milioane de conturi în două luni (Washington Post)

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, s-a întâlnit vineri cu omologii săi din Rusia, China, Germania, Franţa şi Regatul Unit, pentru a salva acordul nuclear din care Statele Unite s-au retras în luna mai. Înţelegerea din 2015 prevedea limitarea programului nuclear iranian la obiective civile, în schimbul ridicării unor sancţiuni; ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a denunţa acordul, sancţiunile americane vor reintra în vigoare la începutul lui august. Zarif a afirmat că celelalte cinci puteri internaţionale trebuie să acţioneze înaintea acestui termen pentru a pune în practică angajamentele faţă de Iran

În cadrul negocierilor, iranienilor li s-a promis menţinerea legăturilor economice, financiare şi de transport, inclusiv sisteme funcţionale de plată şi posibilitatea de a exporta petrol şi gaze naturale.

Citește și : NATO trebuie să se concentreze pe Rusia (Merkel)