DISTRIBUIȚI
Twitter

Ministerul grec al Migraţiei a anunţat miercuri că doar 18 din cele 40 de ONG-uri active în prezent în taberele de migranţi din ţară îşi vor continua acţiunile în baza unei legi recente care vizează „reglementarea” acestui sector „opac”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit guvernului, obiectivul noului cadru legislativ este „clarificarea sectorului ONG-urilor”, dintre care multe au ajuns în Grecia în timpul marii crize a migranţilor din 2015, dar au părăsit ţara în ultimii ani.


Citește și : Primarul Londrei își TAIE singur din salariu

Guvernul le-a cerut ONG-urilor să se înregistreze la Ministerul Migraţiei până miercuri, pentru a verifica dacă aceste organizaţii îndeplinesc criteriile impuse de lege.

Până în prezent, 137 de ONG-uri au deschis un cont în registrul ministerial, dintre care 80 au finalizat prima etapă a procedurii. Şaptezeci sunt în curs de examinare, dintre care doar „18 îndeplinesc până în prezent condiţiile cerute”, potrivit ministerului.

Numeroase organizaţii neguvernamentale au salutat încercarea ministerului de a „actualiza” registrul ONG-urilor şi de a „consolida transparenţa” acestui sector, dar „se opun” mai multor puncte din decizia ministerială, într-o scrisoare adresată ministerului. Acestea deplâng în special „obstacolele birocratice ale procedurii de înregistrare, care pun probleme la accesul pe teren pentru salvarea migranţilor” şi „accesul la fondurile” necesare pentru acţiunea lor.

Citește și : Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, condamnat la patru ani de închisoare în Franţa

Ministrul Notis Mitarachi a acuzat săptămâna trecută guvernul precedent de stânga al lui Alexis Tsipras (2018-2019) că a lăsat „mână liberă gestionării fondurilor europene de către ONG-uri” fără controlul statului.

La rândul său, actualul guvern conservator este ţinta criticilor Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR) şi a altor ONG-uri cu privire la gestionarea taberelor supraaglomerate şi sordide de pe insulele din Marea Egee şi a lipsei adăposturilor în Grecia continentală pentru solicitanţii de azil.