DISTRIBUIȚI
KLFY

Nivelul veniturilor nord-coreenilor a crescut în 2016 în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, a anunţat biroul coreean de statistici, însă nivelul de trai al sud-coreenilor rămâne de 20 de ori mai mare, relatează AFP.

Venitul pe locuitor al nord-coreenilor a crescut anul trecut la 1,46 de milioane de woni (1.140 de euro), în creştere cu 5%, a anunţat în weekend Statistics Korea, potrivit news.ro .


Este vorba despre cea mai puternică creştere din 2011, când venitul pe locuitor a crescut în Nord cu 7%, potrivit agenţiei.

Această performanţă a avut loc în pofida consolidării sancţiunilor comunităţii internaţionale impuse cu scopul de a încerca să oblige Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic interzise.

Citește și : Donald Tusk l-a „felicitat călduros” pe Sebastian Kurz ,cel mai tânăr şef de executiv din lume

Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase ţări din lume. Administraţia sa nu publică vreo statistică economică oficială, nici măcar datele creşterii, ceea ce face ca datele disponibile sunt de fapt estimări ale unor cercetători.

Cu titlu de comparaţie, venitul unui locuitor sud-coreean este de 31,98 de milioane de woni, adică de 22 de ori mai mare.

Diferenţa între Nord şi Sud este ilustrată de alte date publicate de Statistics Korea, precum producţia de electricitate sud-coreeană, care era în 2016 de 540,4 miliarde de kilowaţi, adică de 23 de ori mai mare decât a Nordului (23,9 milliarde).

Nivelul abonamentelor la contracte de telefonie mobilă era de 14,26 la 100 de persoane în Nord, faţă de 122,65 în Sud,.

Banca Coreei (BOK) estima în iulie că PIB-ul nord-coreean a crescut cu 3,9% anul trecut, reprezentând rata de creştere cea mai mare din 1999, când era evaluată la 3,1%. Creşterea sud-coreeană în 2016 era de 2,8%.

PIB-ul nord-coreean a crescut din cauza unei toleranţe tot mai mari faţă de iniţiativele private şi proliferarea micilor întreprinzători, care fac comerţ de produse alimentare sau de bunuri care ajung în China.

Este vorba despre o ”liberalizare” relativă, care s-a impus din cauza carenţelor catastrofale ale regimului în timpul foametei de la sfârşitul anilor ’90.

Experţi estimează că acest sector privat ar putea să reprezinte 25 până la 50% din PIB-ul Nordului.

”Pieţele sunt unul dintre pilonii creşterii în Coreea de Nord, unde tot mai mulţi oameni depind de aceste pieţe în privinţa veniturilor, mai degrabă decât de sistemul public de raţionalizare, care funcţionează prost”, a declarat Hong Min, un cercetător la Institutul coreean al Unificării Naţionale.

Statistics Korea estima în 2016 populaţia Nordului la 24,9 milioane, faţă de 51,5 milioane în Sud.