DISTRIBUIȚI
ZetaBoards

Circa 150 de personalităţi, intelectuali şi artişti din Franţa au lansat miercuri un ‘manifest pentru primirea migranţilor’, refuzând orice concesie faţă de ideile extremei-drepte, în momentul în care Europa este divizată cu privire la problema găzduirii migranţilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Timpul ţapilor ispăşitori revine’, deplânge textul lansat de mass-media Regards, Politis şi Mediapart a doua zi după o nouă dispută europeană cu privire la găsirea unui port pentru debarcarea a 58 de migranţi de pe nava umanitară Aquarius. Nava va acosta în cele din urmă în Malta înainte ca migranţii să fie împărţiţi între patru ţări europene.


Citește și : Şeful diplomaţiei americane anunţă momentul prielnic pentro o nouă întâlnire Trump-Kim

Textul, semnat între alţii de scriitorii Annie Ernaux şi Patrick Chamoiseau, comedianţii Yassine Belattar şi Guillaume Meurice, actriţele Romane Bohringer şi Josiane Balasko, activistul Cedric Herrou, economistul Thomas Piketty, a strâns peste 3.000 de semnături online pe site-ul change.org.

‘Este o iluzie să credem că vom putea opri şi întrerupe fluxurile migratorii. Dorind să facem asta, vom sfârşi făcând ce este mai rău’, au avertizat semnatarii, lansând o pledoarie pentru libertatea de circulaţie.

‘În deceniile următoare, migraţia se va extinde, voluntar sau constrâns’, iar ‘refugiaţii împinşi de războaie şi dezastrele climatice vor fi mai numeroşi’, se arată în text, care se întreabă: ‘Ce vom face? Vom continua să închidem graniţele şi să îi lăsăm pe cei mai săraci să îi primească pe cei foarte săraci? Este nedrept din punct de vedere moral şi stupid din punct de vedere raţional’.

Citește și : Papa Francisc ia atitudine în problema migraţiei din Europa

Semnatarii afirmă totodată că ‘nu trebuie să facem nicio concesie în faţa ideilor pe care extrema dreaptă le-a impus, la care dreapta a aderat prea des şi care chiar încearcă să atragă o parte a stângii’.

‘Nu forţa de muncă reprezentată de imigranţi este cea care cântăreşte asupra salariilor, ci regula universală a competitivităţii, a profitabilităţii, a precarităţii’, au adăugat ei.