DISTRIBUIȚI
European Coordination of Committees and Associations for ..

Cincisprezece state europene – printre care Franţa, Germania şi Italia – au cerut vineri Israelului să renunţe la proiectul de construire a peste 4.000 locuinţe în Cisiordania, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Suntem profund preocupaţi de decizia Consiliului israelian de planificare de a avansa planurile pentru construirea a peste 4.000 unităţi de locuire în Cisiordania. Cerem autorităţilor israeliene să revină asupra acestei decizii’, au scris miniştrii de externe ai celor 15 state într-un comunicat comun.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Ei cer Israelului ‘să nu procedeze la demolările sau expulzările prevăzute, mai ales la Masafer Yatta’.

ONG-uri israeliene au criticat joi respingerea de către Curtea Supremă israeliană a petiţiilor palestinienilor ameninţaţi cu expulzarea dintr-o zonă deşertică din Cisiordania ocupată, considerată zonă de antrenament de armata israeliană.

Cu o zi mai devreme, Curtea Supremă dăduse câştig de cauză armatei, statuând că regiunea Massafer Yatta, unde se află 12 sate palestiniene în deşertul Iudeii, în sudul extrem al Cisiordaniei, constituia un teren de tir începând din 1980. Această decizie deschide calea pentru posibila expulzare a locuitorilor şi construcţia de locuinţe pentru colonişti.

‘Noile unităţi de locuire ar constitui un obstacol suplimentar către o soluţie cu două state’, avertizează semnatarii comunicatului, şefii diplomaţiilor din Franţa, Belgia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Norvegia, Spania şi Suedia.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

‘Coloniile israeliene constituie în mod clar o încălcare a dreptului internaţional şi împiedică o pace justă, durabilă şi globală între israelieni şi palestinieni’, mai spun ei.

Această luare de poziţia a celor 15 state europene a survenit în timpul funeraliilor jurnalistei Shireen Abu Akleh, ucisă când relata despre un raid militar israelian în Cisiordania ocupată, pe fond de violenţe persistente.