DISTRIBUIȚI
ansa/AP

Gărzile de coastă italiene au anunţat sâmbătă că au salvat 143 de migranţi în largul insulei Lampedusa dar, conform mărturiilor supravieţuitorilor, aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute, informează AFP, potrivit agerpres.

Echipajele a patru bărci de patrulare au salvat 143 de persoane dintr-o ambarcaţiune de zece metri care s-a răsturnat la aproximativ o mila nautică (1.8 km) de insula Lampedusa, conform unui comunicat al gărzilor de coastă.


Citește și : Grecia anunță noi măsuri pentru a le ‘închide ușa’ migranților

Pe lângă bărcile de patrulare, care şi-au continuat misiunea de căutare sâmbătă seara, două avioane aparţinând Frontex şi marinei italiene survolau zona.

Forţele de ordine cercetează de asemenea şi coastele insulei în cazul în care migranţii daţi dispăruţi ar fi reuşit să înoate până la mal.

Cele 143 de persoane salvate au fost debarcate în portul Lampedusa.

Italia, Germania, Franţa şi Malta au cerut în comun Comisiei Europene să activeze procedura de repartizare a celor 213 migranţi aflaţi la bordul navei umanitare Ocean Viking, a anunţat sâmbătă ministerul italian de interne.

Citește și : Nordul Greciei, afectat de inundații

Este prima dată când se întâmplă acest lucru de la semnarea unui acord preliminar de repartizare automată a migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană în septembrie, de patru state membre (Franţa, Germania, Malta şi Italia).

Nava Ocean Viking, închiriată de SOS Mediterana şi Medici fără Frontieră, a salvat 215 persoane în ultimele zile în cadrul a trei operaţiuni desfăşurat pe Marea Mediterană. O femeie însărcinată şi un rănit au putut fi evacuaţi.