DISTRIBUIȚI
Reuters

Justiţia bulgară a condamnat marţi 14 persoane pentru organizarea unor operaţiuni de propagandă în favoarea organizaţiei Statul Islamic (SI) şi pentru sprijin logistic acordat unor jihadişti, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderul grupului şi principalul inculpat, Ahmed Mussa Ahmed, imam autoproclamat al unui cartier al romilor din Pazardjik (sud), a primit opt ani şi jumătate de închisoare pentru fapte derulate în 2013 şi 2014.


Citește și : Trump denunţă acuzaţii ‘ridicole’ după ce democraţii au decis capetele de acuzare împotriva sa: ‘Vânătoare de vrăjitoare’

Alte 12 persoane au primit condamnări cuprinse între un an şi trei ani şi jumătate de privare de libertate. Singura femeie inculpată a fost condamnată la doi ani şi jumătate de detenţie cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului, Ahmed şi discipolii săi le cereau musulmanilor bulgari să fie ‘pregătiţi de război’ şi difuzau pe internet imagini cu execuţii jihadiste.

Ahmed, în vârstă de 43 de ani, creştin convertit la islam, execută deja alte două pedepse totale de patru ani de detenţie.

Citește și : Două capete de acuzare formulate împotriva Trump în procedura de impeachment

El a fost acuzat şi că le-a furnizat un mijloc de transport şi cazare unui număr de patru jihadişti, Bulgaria aflându-se pe ruta de tranzit al candidaţilor europeni la jihad care încercau să ajungă pe cale terestră în Siria sau Irak.

Printre aceşti beneficiari s-a aflat şi un francez de origine bosniacă implicat în lupte în Siria şi care a traversat Bulgaria cu maşina de mai multe ori.