DISTRIBUIȚI

Un număr total de 136 de persoane date dispărute în urma viiturilor produse în nordul Indiei la începutul acestei luni vor fi declarate decedate, au anunţat marţi autorităţile, potrivit DPA şi agerpres.

O porţiune masivă dintr-un gheţar s-a prăbuşit în râul Alaknanda din statul Uttarakhand pe 7 februarie provocând inundaţii masive care au distrus centrale hidroelectrice, drumuri şi poduri din regiune.


Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

Cel puţin 68 de trupuri neînsufleţite au fost recuperate în urma uneia dintre cele mai grave tragedii recente petrecute în această regiune din Himalaya, a precizat un oficial din domeniul managementului dezastrelor, Piyoosh Rautela.

Toate persoanele cărora nu li s-a dat încă de urmă vor fi declarate decedate pentru a permite guvernului să demareze procedurile de despăgubire a familiilor, a declarat Rautela prin telefon pentru DPA din capitala statului, Dehradun.

Decizia a fost luată întrucât familiile trebuie să se ocupe de demersurile legale şi patrimoniale după decesul rudelor, a spus acesta.

”Procesul de emitere a certificatelor de deces va începe astăzi şi ar trebui să se finalizeze într-o lună. Sunt mai multe aspecte care necesită timp, sunt făcute solicitări şi au loc anchete ale poliţiei, toate acestea durează”, a mai spus Rautela.

Victimele au fost luate de apele dezlănţuite sau îngropate sub resturi în albia râului. Circa 35 de muncitori au fost surprinşi de un val de noroi şi moloz pe când se aflau într-unul dintre tunelurile proiectului hidroenergetic Tapovan, însă doar câteva cadavre au fost recuperate.

A fost desfăşurată o operaţiune de căutare şi de salvare la care au participat mai multe agenţii, iar autorităţile spun că eforturile de căutare şi localizare a celor dispăruţi vor continua, deşi şansele de a descoperi supravieţuitori sunt slabe.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Uttarakhand este o regiune problematică din punct de vedere ecologic, predispusă la viituri şi alunecări de teren. Oamenii de ştiinţă investighează cauza exploziei gheţarului, iar ecologiştii pun dezastrul pe seama activităţilor intense de construcţii şi pe schimbările climatice care au slăbit structura gheţarului.

Potrivit legislaţiei indiene, persoanele date dispărute într-un dezastru natural sunt declarate decedate dacă nu se mai ştie nimic despre acestea timp de şapte ani, dar oficialii spun că demersul a fost iniţiat pentru a accelera procedurile de plată a compensaţiilor.