DISTRIBUIȚI
afp

Luptele din ultimele 24 de ore s-au soldat cu 110 morţi în rândul rebelilor houthi din oraşul strategic Hodeida din vestul Yemenului. Forţele proguvernamentale care încearcă să recupereze controlul asupra oraşului au pierdut la rândul lor 22 de oameni, au indicat vineri surse medicale şi militare citate de AFP, potrivit Agerpres.

Numărul combatanţilor din ambele tabere ucişi de la 1 noiembrie, de la intensificarea bătăliei de la Hodeida, se ridică astfel la 382.


Citește și : Incendiul declanşat în nordul Californiei se extinde şi determină evacuarea a zeci de mii de locuințe

Oraşul port Hodeida, punct de intrare pentru trei sferturi din importuri şi pentru ajutorul internaţional destinat ţării ameninţate de foamete, se află din 2014 sub controlul rebelilor. Forţele fidele preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinute militar de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, încearcă din iunie a.c. să-l recucerească. Joi, pentru prima oară, forţele loialiste susţinute de raiduri ale aviaţiei saudite au intrat în oraş, reuşind să progreseze câţiva kilometri în direcţia portului, iar rebelii houthi şi-au intensificat contraatacurile, în ripostă.

Forţele proguvernamentale sprijinite de o coaliţie militară sub comandament saudit încearcă din 2015 să-i alunge pe rebelii houthi susţinuţi de Iran din vastele teritorii pe care le-au cucerit în nordul şi centrul ţării, inclusiv capitala Sanaa.

În aproape patru ani, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat, conform ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume.

Citește și : Un tribunal din Moscova a prelungit cu 3 luni arestul Carinei Ţurcan