DISTRIBUIȚI

Un număr de 13 ţări, printre care Franţa şi Marea Britanie, s-au declarat îngrijorate pentru zecile de mii de marinari blocaţi în larg din cauza pandemiei de coronavirus şi au cerut relaxarea regulilor privind înlocuirea echipajelor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie difuzată vineri către AFP, cele 13 state care au participat la o videoconferinţă dedicată înlocuirii echipajelor au încurajat cele 174 de state membre ale Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) să „îi considere pe marinari drept „muncitori cheie” care furnizează un serviciu esenţial”, în ideea de a putea obţine o derogare de la regulile obişnuite care, în opinia celor 13 ţări, gripează comerţul mondial.


Citește și : OMS: Este încă posibilă readucerea epidemiei de COVID-19 sub control

„În contextul pandemiei de Covid-19, înlocuirea echipajelor este foarte dificil de organizat de mai mult de trei luni, din cauza diverselor constrângeri: închiderea frontierelor, dificultăţi în obţinerea de vize, reducerea importantă a numărului de zboruri comerciale, la care s-a adăugat intrarea în carantină”, a concluzionat reprezentantul francez la OMI.

Începând din luna martie, industria mondială a transportului maritim estimează că doar 25% din înlocuirile de echipaje care erau programate au şi avut loc, reamintesc cele 13 ţări. „Cel puţin 200.000 de marinari trebuie repatriaţi imediat iar mulţi dintre ei ar fi trebuit să ajungă acasă de mult timp”, adăugă ţările respective.

Citește și : Trump: Relaţiile SUA cu China au fost ‘grav deteriorate’

Semnatarii declaraţiei propun de exemplu „autorizarea unor scutiri de la carantină sau restricţii similare” pentru deplasarea marinarilor în ideea de a putea înlocui echipajele sau „derogări, scutiri sau alte relaxări pentru vize sau documentele cerute în mod obişnuit marinarilor”.

Cele 13 ţări semnatare ale declaraţiei sunt: Danemarca, Germania, Grecia, Indonezia, Olanda, Norvegia, Filipine, Arabia Saudită, Singapore, Emiratele Arabe Unite şi SUA.