DISTRIBUIȚI
Reuters

Treisprezece persoane au fost rănite miercuri în ciocniri la Kiev în timpul unei noi încercări a autorităţilor de a-l reţine pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, devenit opozant al actualului regim ucrainean, relatează AFP, potrivit agerpres.

Forţele de ordine au lansat un asalt asupra taberei de corturi instalată de susţinătorii lui Saakaşvili în faţa parlamentului, încercând să-l reţină pe fostul preşedinte georgian după o primă încercare eşuată marţi, a anunţat poliţia într-un comunicat.


Citeşte şi: Moscova a eliberat mandat de arestare pe numele unui importat lider politic de la Chişinău

Susţinătorii lui Saakaşvili au opus rezistenţă, confruntându-se de mai multe ori cu forţele de ordine. Unsprezece poliţişti şi doi susţinători ai fostului lider georgian au fost răniţi în confruntări, a precizat poliţia.

„M-au căutat dar nu m-au găsit”, a declarat Saakaşvili pentru jurnalişti în tabăra de corturi ridicată în centrul capitalei ucrainene, alături de soţia sa de origine olandeză Sandra Roelofs.

„Aici sunt numai oameni paşnici, nu există arme”, a adăugat opozantul, reînnoindu-şi apelul către ucraineni de a manifesta în faţa Parlamentului miercuri seara.

Mihail Saakaşvili este bănuit că a vrut să „preia puterea prin forţă” în timpul recentelor manifestaţii de la Kiev împotriva corupţiei, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, care l-a acuzat pe Saakaşvili că este finanţat de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 în urma manifestaţiilor proeuropene de la Kiev.

Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Fostul preşedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroşenko după ce acesta i-a retras cetăţenia ucraineană, fusese reţinut pentru scurt timp marţi dimineaţă în urma unei percheziţii la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakaşvili susţine că este o înscenare făcută la ordinul preşedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susţinători care au blocat furgoneta care îl transporta.

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat de justiţia de la Tbilisi pentru ”abuz de putere”, acuzaţie despre care el afirmă că este motivată politic.

Mihail Saakaşvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.