DISTRIBUIȚI

O lovitură aeriană americană a ucis 13 luptători ai grupării Stat Islamic (SI) în regiunea semiautonomă Puntland din Somalia, a anunţat armata SUA, la câteva zile după ce trei militanţi au fost eliminaţi printr-o acţiune de acelaşi tip, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Armata americană şi-a intensificat campania de lovituri aeriene în Somalia de la preluarea mandatului de către Donald Trump, afirmând că într-un interval de doi ani a ucis mai mult de 800 de luptători.


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

SI a recrutat oameni în Puntland, însă experţii apreciază ca neclară amploarea forţei sale şi consideră că aceasta rămâne un jucător mic în comparaţie cu gruparea al Shabaab, legată de Al Qaida, care a controlat mare parte din Somalia.

Comandamentul american pentru Africa (AFRICOM) a arătat joi seara că ultima lovitură a vizat o tabără somaleză a SI din munţii Golis.

„La acest moment, numărul teroriştilor ucişi în lovitura aeriană din 8 mai este evaluat la 13”, a precizat AFRICOM.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

Comandamentul citat a anunţat în aprilie că l-a ucis pe Abdulhakim Dhuqub, pe care l-a identificat ca fiind numărul 2 al SI în Somalia.

Somalia a căzut pradă unui război civil şi unei insurgenţe islamiste din 1991. Gruparea al Shabaab a fost alungată din capitala Mogadiscio în 2011, dar păstrează încă o puternică prezenţă în regiunile din sudul şi centrul ţării şi se confruntă adesea cu SI.