DISTRIBUIȚI

Poliţia turcă a început joi o operaţiune pentru arestarea a 121 de foşti angajaţi ai Ministerului de Externe pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen din SUA, acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat de anul trecut, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Angajaţii ministerului au fost anterior demişi din cauza presupuselor legături cu predicatorul islamic, care trăieşte într-un exil autoimpus în Pennsylvania. El neagă orice implicare în tentativa de puci din iulie 2016.


Echipe ale poliţiei antitero au desfăşurat raiduri simultane în 30 de provincii pentru a-i prinde pe suspecţi, unii fiind acuzaţi că au folosit ByLock, o aplicaţie de mesagerie criptată despre care guvernul spune că a fost utilizată de reţeaua lui Gulen, a scris Anadolu.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

În cadrul campaniei de reprimare declanşate după puciul eşuat, peste 50.000 de persoane au fost arestate, aşteptând să fie judecate, pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 de persoane au fost demise sau suspendate din funcţii în armată, precum şi în diverse sectoare publice şi private.

Guvernul respinge îngrijorările organizaţiilor de apărare a drepturilor omului privind măsurile de reprimare, spunând că numai o astfel de campanie poate neutraliza ameninţarea reprezentată de reţeaua lui Gulen, despre care spune că s-a infiltrat în justiţie, armată şi şcoli.