DISTRIBUIȚI
AP

O sută douăzeci de migranţi sirieni înghesuiţi pe o ambarcaţiune care se afla în derivă în largul Ciprului au fost salvaţi de autorităţi, a anunţat joi poliţia cipriotă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Au fost escortaţi până într-un port din regiunea Cap Greco (sud-est), după ce ambarcaţiunea lor a fost localizată miercuri la şase mile nautice (11 km) sud-est de coastele cipriote.


Citește și : Premieră în Israel: Parlamentul, ‘mandatat’ să formeze noul guvern

Migranţii – între care 20 de copii, dintre care 14 minori neînsoţiţi, şi trei femei – au fost transferaţi ulterior spre un centru de primire din apropierea capitalei Nicosia, potrivit poliţiei locale.

Aceştia au declarat autorităţilor că au plecat din oraşul Mersin, coasta de sud-est a Turciei, o rută deja cunoscută ca fiind folosită de traficanţi.

Ei au declarat că au plătit 4.000 de dolari (3.600 euro) de persoană unor traficanţi, care au reuşit să scape.

Insula Cipru se află la doar 100 de kilometri de Liban şi la 80 de kilometri de Turcia, două ţări de tranzit pentru persoanele care fug din Siria din cauza războiului din această ţară.

Din 2016, cetăţenii sirieni reprezintă mai mult de 26% din afluxul migratoriu în Cipru. Conform datelor guvernamentale, aproape 7.000 de migranţi au sosit în Cipru şi au solicitat azil în perioada ianuarie-iunie 2019. Numărul de cereri de azil care aşteaptă examinarea a crescut la aproape 15.000.

Citește și : Exporturile ‘made in Germany’ către SUA au crescut, în pofida tensiunilor comerciale

În august, Cipru a cerut celorlalte state membre ale UE să găzduiască 5.000 de migranţi ajunşi pe insulă pentru a atenua ”presiunile disproporţionate şi provocările grave” cu care se confruntă această ţară cu mai puţin de un milion de locuitori. Ciprul susţine că este ţara UE cu cea mai mare rată de sosiri a refugiaţilor pe teritoriul său în raport cu populaţia insulei.