DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile din Germania au arestat 12 persoane, toate având cetăţenie germană, în urma percheziţiilor efectuate vineri în şase landuri şi care au vizat o presupusă grupare teroristă de extremă dreapta, informează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Gruparea, formată în septembrie anul trecut, urmărea „distrugerea ordinii de stat şi a societăţii germane”, a indicat într-un comunicat parchetul din Karlsruhe.


Citește și : Armata turcă a doborât un elicopter sirian la Alep

Potrivit parchetului, membrii ei ar fi intenţionat să comită atentate împotriva „unor responsabili politici, solicitanţi de azil şi persoane de confesiune musulmană pentru a genera o situaţie apropiată de un război civil”.

Planurile grupării nu prinseseră încă formă concretă, au precizat procurorii.

Autorităţile germane se tem de o ascensiune a terorismului de extremă dreapta, după o serie de incidente, mai ales asasinarea, în iunie anul trecut, a unui ales local cunoscut pentru susţinerea sa faţă de migranţi şi membru al Uniunii Creştin Democrate a cancelarei Angela Merkel.

Walter Lubcke, găsit mort la 2 iunie 2019 pe terasa casei sale din Istha (landul Hessa), primise în prealabil ameninţări cu moartea. Crima, în legătură cu care a fost arestat un neonazist, a creat o undă de şoc în Germania, unde extrema dreaptă înregistrează succes după succes electoral, mai ales în fosta RDG, unde aripa cea mai radicală a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) se află în vizorul serviciilor de securitate, notează AFP.

Citește și : Croaţia speră să scape anul acesta de vizele SUA

În octombrie anul trecut, un nou caz a zguduit Germania. Atunci, un tânăr care s-a declarat adept al extremei drepte şi negaţionist a încercat să comită un atentat la o sinagogă din Halle, în fosta Germanie de est, dar nu a reuşit să pătrundă în lăcaş şi a deschis focul la întâmplare pe stradă, omorând doi oameni şi transmiţându-şi crimele în direct pe internet.