DISTRIBUIȚI

Administratorul unui spaţiu artistic din oraşul californian Oakland, în care 36 de persoane au murit din cauza unui incendiu produs la sfârşitul anului 2016, a fost condamnat luni seară la 12 ani de închisoare, dar va putea să execute restul sentinţei, aproximativ 18 luni, la domiciliu, în virtutea unei reduceri a pedepsei primite, informează AFP, potrivit agerpres.

Derick Almena, administratorul de la Ghost Ship, un depozit pe care l-a transformat într-un spaţiu public dedicat muzicii şi artelor, a fost judecat în septembrie 2019 pentru omucidere involuntară, alături de „directorul artistic” al acelui spaţiu, Max Harris.


Citește și: Consulul polonez din Belarus a fost EXPULZAT

Cei doi bărbaţi riscau 39 de ani de închisoare pentru o serie de deficienţe şi neglijenţe criminale care au condus, potrivit acuzării, la moartea a 36 de persoane prezente în acea clădire, devastată de flăcări pe 2 decembrie 2016, în timpul unui concert de muzică electronică.

Dar, la finalul procesului, Max Harris a fost declarat nevinovat, iar juriul nu a reuşit să ajungă la un verdict în cazul lui Derick Almena.

Administratorul, locatar al depozitului pe care îl subînchiria mai multor persoane fără să fi echipat clădirea cu detectoare de fum sau cu sisteme împotriva incendiilor, a sfârşit prin a pleda vinovat la începutul acestui an. În virtutea acelui acord încheiat cu procurorii americani, el a fost condamnat oficial la 12 ani de închisoare de un tribunal din Oakland.

În vârstă de 50 de ani, Derick Almena beneficiază de o reducere de pedeapsă pentru timpul petrecut deja în închisoare în timp ce aştepta pronunţarea sentinţei şi pentru bună purtare. În consecinţă, el îşi va ispăşi restul pedepsei, aproximativ 18 luni, la domiciliu şi va trebui să poarte o brăţară de monitorizare electronică.

Citește și: Misiunea Gărzii Naționale la Capitoliu a fost prelungită

Ghost Ship era „umplut de la podea până la tavan” cu numeroase sculpturi, instrumente muzicale, obiecte de mobilier, totul fiind presărat cu multiple conexiuni electrice. Acel labirint inflamabil s-a transformat într-o capcană mortală pentru persoanele din incintă atunci când focul s-a declanşat, au declarat reprezentanţii Procuraturii americane.

Pagubele au fost atât de importante, încât anchetatorii nu au putut niciodată să identifice în mod oficial cauzele incendiului, care ar fi putut fi declanşat de o defecţiune electrică, lumânări sau o ţigaretă.