DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (republică autonomă din Caucazul de Nord/sudul Rusiei) a confirmat joi legalitatea destituirii a 115 de militari, care contestaseră rezilierea contractului lor pentru refuzul de a participa la ofensiva din Ucraina, potrivit AFP, potrivit agerpres

Unitatea celor 115 militari face parte din componenţa Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), indică Interfax.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Acest caz pare să fie primul confirmat oficial când soldaţi ruşi au refuzat să ia parte la campania militară lansată de Rusia în Ucraina în 24 februarie.

Tribunalul a concluzionat, într-un comunicat publicat joi, că militarii „au refuzat în mod arbitrar să îndeplinească o misiune oficială” şi a respins recursul lor.

Instanţa a declarat că a examinat „documentele necesare” şi a interogat responsabili ai Gărzii Naţionale, o forţă de securitate internă care participă la operaţiunile din Ucraina, dar care este separată de armata rusă.

Audierea a avut loc cu uşile închise pentru a evita dezvăluirea „secretelor militare”, a adăugat tribunalul, care nu a precizat unde erau staţionaţi aceşti militari în Rusia.

Serviciul de presă al tribunalului, citat de agenţia de presă Interfax, a indicat joi că reclamanţii sunt membri ai Gărzii Naţionale care au refuzat să îndeplinească o misiune legată de „operaţiunea specială” a Moscovei în Ucraina.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

La 24 martie, media ruse independente, cum ar fi publicaţia Meduza.io, au informat despre 12 militari din OMON (trupele speciale) din cadrul Rosgvardia din Krasnodar, care au refuzat să îndeplinească ordinul comandantului şi să meargă la război în Ucraina. Şi ei de asemenea au fost concediaţi.

Rusia a declanşat la 24 februarie un război de agresiune în Ucraina, pe care îl numeşte oficial „operaţiune specială militară”.