DISTRIBUIȚI

Garda Civilă spaniolă a arestat, în cadrul unei operaţiuni împotriva spălării de bani, 11 ruşi, inclusiv preşedintele clubului de fotbal din Marbella (sud), care ar fi spălat peste 30 milioane de euro, relatează AFP.

Organizaţiile destructurate ar fi spălat ”capitaluri obţinute ilegal în afara frontierelor” spaniole, în principal via Marbella FC (divizia a treia), o întreprindere de îmbuteliere a apei şi un club de golf, toate trei în provincia de coastă Malaga. Toate arestările au avut loc marţi, a precizat un purtător de cuvânt al Gărzii Civile.


Citeşte şi: Un orăşel din Anglia a fost parţial EVACUAT din cauza unui obiect suspect – FOTO/VIDEO

Una dintre persoanele arestate este Alexander Grinberg, ”liderul uneia dintre principalele structuri instalate în Spania”, care a achiziţionat în 2013 Marbella FC, aflat în dificultate economică şi s-a folosit de atunci de el pentru spălarea de fonduri, a afirmat Garda Civilă.

Grinberg a folosit clubul şi alte proprietăţi ale sale ”drept carte de vizită pentru a avea acces la lideri politici şi la şefi de întreprinderi din regiune”, se mai spune în comunicat. Sediul clubului de fotbal a fost percheziţionat.

Garda Civilă a efectuat în total 18 percheziţii, confiscând îndeosebi ”o cantitate mare de bani lichizi”, ”23 de vehicule de lux, precum şi arme de foc”.

Ancheta, demarată în urmă cu patru ani şi întreprinsă de către secţia parchetului specializată în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, a permis desfiinţarea unor filiere spaniole ale organizaţiilor ruseşti Solnţevskaia şi Izmailovskaia, a precizat Garda Civilă.