DISTRIBUIȚI
Times of India
AP

Un american a murit în timp ce cobora de pe Everest, numărul deceselor pe „acoperişul lumii” în acest sezon ajungând la 11, au informat autorităţile nepaleze, citate de AFP, potrivit agerpres.

Christopher John Kulish, în vârstă de 62 de ani, urcase vârful de 8.848 metri şi se întorcea luni seara la tabăra situată la cea mai mare altitudine de pe munte. „Brusc a avut o problemă cardiacă şi a murit pe trecătoarea sudică, potrivit organizatorilor expediţiei sale”, a declarat Mira Acharya din cadrul Departamentului de Turism din Nepal.


Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Sezonul de ascensiune pe Everest se apropie de final, marcat în acest an de aglomerări în aşa-numita „zonă a morţii” şi de noi apeluri la o mai bună reglementare a ascensiunilor, în condiţiile în care acest sezon a făcut cele mai multe victime din 2015 până în prezent.

Numărul total al alpiniştilor care ajung în acest an pe acoperişul lumii ar putea depăşi recordul de 807, stabilit în 2018.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Autorităţile din Nepal au eliberat 381 de permise pentru acest sezon de primăvară, în timp ce China a acordat, la rândul său, cel puţin 140 de permise – fiecare titular de permis urmând să fie însoţit de cel puţin un şerpaş.

În plus faţă de Everest, nouă persoane au murit pe vârfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya în ultimele săptămâni, iar una este dată dispărută.