DISTRIBUIȚI

Peste 13 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) au fost „spălaţi” prin bănci din Estonia între 2012 şi 2016, a anunţat vineri poliţia din republica baltică în raportul său anual, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul survine într-un context în care în martie Banca Centrală Europeană a revocat licenţa unui mic grup bancar estonian, Versobank AS, deoarece nu a reuşit să remedieze breşele descoperite în domenii cum sunt spălarea banilor şi combaterea terorismului, iar în statul vecin Letonia, a treia mare bancă, ABLV, a fost închisă mai devreme în acest an în urma unui raport al Trezoreriei SUA referitor la „spălare de bani instituţionalizată”, inclusiv tranzacţii având legătură cu Coreea de Nord.


Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

Unitatea pentru informaţii financiare a poliţiei din Estonia a precizat că, pe lângă peste 6 miliarde de dolari „spălaţi” în bănci din ţară prin mecanisme descoperite de garda financiară, alţi 7,3 miliarde de euro, nedescoperiţi până acum, au fost spălaţi prin vânzarea de acţiuni şi obligaţiuni ruseşti prin deschiderea de conturi de către cetăţeni străini la bănci estoniene, încasările fiind transferate „către zeci de jurisdicţii şi mii de companii în schimbul a diverse bunuri şi servicii”.

Acest lucru s-a întâmplat în 2012, an în care produsul intern brut al Estoniei s-a ridicat la doar 17,9 miliarde de euro, notează Reuters.

Poliţia republicii baltice a avertizat totodată că sunt de aşteptat noi tentative de spălare de fonduri, în perspectiva închiderii aşteptate a unor bănci din Rusia.

Citește și : Arabia Saudită: Autorităţile au eliberat o a patra militantă pentru drepturile femeilor