DISTRIBUIȚI
anf

Unsprezece jurnalişti care lucrează pentru media prokurde au fost arestaţi marţi în şase provincii turce, la o săptămână după intrarea în vigoare a unei legi ce pedepseşte cu închisoarea divulgarea de „informaţii false”, a anunţat sindicatul jurnaliştilor din Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit poliţiei capitalei Ankara, 11 persoane au fost arestate în urma unor raiduri simultane, pentru presupusele lor legături cu militanţi kurzi şi pentru „difuzare de informaţii care incită la ură şi la ostilitate”.


Citeşte şi: Putin vrea ca trupele ruse din Ucraina să primească echipamentul ‘cel mai modern, comod şi eficient’ – Black News

Jurnaliştii arestaţi lucrau pentru agenţiile de presă prokurde Mezopotamya şi Jinnews, a precizat pe Twitter sindicatul jurnaliştilor TGS.

Agenţia Mezopotamya a confirmat arestarea unor jurnalişti ai săi, printre care redactorul-şef.

Şaisprezece jurnalişti turci au fost trimişi la închisoare la sfârşitul lui iunie pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă”, în Diyarbakir, în sud-estul majoritar kurd al Turciei.

Citeşte şi: După un puternic seism, mai multe replici au zguduit din nou Filipine – Black News

Turcia a adoptat la mijlocul lui octombrie o lege contestată asupra dezinformării, lege care, cu opt luni înainte de alegerile generale, pedepseşte cu până la trei ani de închisoare orice persoană acuzată că răspândeşte „informaţii false sau înşelătoare”.

ONG-uri denunţă cu regularitate eroziunea libertăţii presei în Turcia, care se află pe locul 149 din 180 în clasamentul pentru 2022 privind libertatea presei dat publicităţii de Reporteri fără Frontiere.