DISTRIBUIȚI
Twitter

Cel puţin 11 femei au murit marţi în Afganistan într-o busculadă produsă lângă consulatul Pakistanului la Jalalabad, în estul ţării, unde mii de persoane se strânseseră pentru a solicita viză, transmite miercuri AFP, citând responsabili afgani, potrivit agerpres.

În busculadă au mai fost rănite zece persoane – opt femei şi doi bărbaţi, a precizat Zaher Adel, purtător de cuvânt al spitalului provincial din Nangarhar, cu capitala la Jalalabad.


Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

‘Din nefericire, zeci de mii de persoane au venit de dimineaţă pe un stadion de fotbal’ de lângă consulat, de unde au încercat să iasă, ‘ceea ce a provocat tragicul accident’, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al provinciei Nangarhar, Attaullah Khogyani, vorbind despre 13 răniţi.

Autorităţile pakistaneze au suspendat anterior timp de şapte luni eliberarea de vize din cauza pandemiei, ceea ce a provocat aglomeraţie atunci când locuitori din toată provincia s-au îndreptat spre Jalalabad pentru a obţine viză, a adăugat el.

Autorităţile locale le ceruseră să aştepte pe stadion.

Adunările mixte sunt interzise în cultura afgană, aşa încât femeile şi bărbaţii erau strânşi în părţi diferite ale stadionului de fotbal din Jalalabad. Majoritatea victimelor erau persoane în vârstă, a precizat Attaullah Khogyani.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Jalalabad este capitala estului afgan, situată la circa 100 km de frontiera cu Pakistan.

În timp ce Afganistanul acuză Islamabadul că îi sprijină pe talibanii care destabilizează regimul de la Kabul, ceea ce Pakistanul neagă, peste 2 milioane de afgani trăiesc ca refugiaţi în ţara vecină, iar afganii se deplasează frecvent de o parte şi de cealaltă a frontierei.