DISTRIBUIȚI
Salon.com

Papa Francisc a declarat luni, aflându-se în vizită în Bulgaria, că suferinţa migranţilor şi a refugiaţilor este „crucea pe care trebuie să o poarte umanitatea”, notează Reuters, conform news.ro.

Coaliţia de centru dreapta aflată la guvernare în Bulgaria, care include trei partide naţionaliste anti-imigraţie, doreşte ca Uniunea Europeană să îşi închidă graniţele externe pentru migranţi şi să înfiinţeze centre pentru refugiaţi în afara blocului european.


Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Guvernul bulgar a construit un gard la graniţa cu Turcia şi a intensificat controalele la graniţa cu Turcia pentru a preveni un nou flux de migranţi ca cel din 2015.

Papa Francisc şi-a început a doua zi a călătoriei în Bulgaria la un centru pentru refugiaţi din Sofia, întâlnindu-se cu aproximativ 50 de persoane şi copiii lor, care sunt ajutaţi de o organizaţie catolică de caritate.

„Astăzi, lumea migranţilor şi a refugiaţilor este ca o cruce, crucea umanităţii, o cruce pe care mulţi oameni o duc”, a afirmat el după ce a ascultat poveştile migranţilor.

Centrul, care are sediul într-o fostă şcoală, ajută în mare parte migranţii din Siria, Afganistan şi Irak.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

Un organizator de la centru a transmis Papei că oameni de toate credinţele, între care şi mulţi musulmani, s-au oferit să îi ajute pe migranţi, un semn al dialogului între religii.

Francisc a zburat apoi în Rakovski, în sudul Bulgariei, un oraş predominant catolic într-o ţară ortodoxă, pentru a ţine o slujbă.

La scurt timp după ce a ajuns duminică în Bulgaria, Papa Francisc a făcut apel la guvernul bulgar: „Nu vă închideţi ochii, inimile sau mâinile în faţa celor care vă bat la uşă”.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a adoptat o atitudine anti-imigraţie, în ciuda populaţiei din ce în ce mai vârstă şi a ratei natalităţii scăzute. Peste două milioane de bulgari au părăsit ţara de la căderea comunismului în 1989 pentru a căuta noi oportunităţi în Occident.