DISTRIBUIȚI

Peste 1.000 de copii au fost răpiţi începând din 2013 de către jihadiştii grupării Boko Haram în Nigeria, a anunţat Unicef vineri, într-un moment în care se împlinesc patru ani de la răpirea unor fete din Chibok, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Din 2013, peste 1.000 de copii au fost răpiţi de Boko Haram în nord-estul Nigeriei, inclusiv 276 de fete răpite din Chibok în 2014”, a indicat Unicef într-un comunicat.


Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia

”Aceste atacuri repetate împotriva copiilor, în şcoli, sunt de neconceput”, a subliniat Mohamed Malick Fall, un responsabil al Unicef în Nigeria.

Începând din 2009, insurecţia declanşată de Boko Haram, care caută să instaureze un califat în nord-estul Nigeriei, s-a soldat cu cel puţin 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de persoane strămutate.

Şcolile, mai ales cele care au un program laic, sunt în mod constant vizate de gruparea jihadistă, al cărei nume – Boko Haram – înseamnă în hausa, una din limbile din Nigeria, ”educaţia occidentală este un păcat”.

Citeşte: Ucraina ‘studiază’ acuzaţiile privind finanţarea libiană a Iuliei Timoşenko

Cel puţin 2.295 de cadre didactice au fost ucise şi peste 1.400 de şcoli au fost distruse de Boko Haram, potrivit Unicef.

De la sosirea sa la putere în 2015, preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a depus un efort de război fără precedent faţă de gruparea islamistă armată. Dar chiar şi slăbită, gruparea Boko Haram, care a pierdut ample teritorii, nu şi-a încetat atacurile sângeroase, îndeosebi împotriva civililor, şi îşi menţine capacitatea de a întreprinde operaţiuni de mare anvergură.