DISTRIBUIȚI
Reuters

Aproximativ o sută de simpatizanţi ai opoziţiei care manifestau în faţa parlamentului din Armenia au fost reţinuţi marţi înaintea unei sesiuni de vot a deputaţilor asupra imunităţii unui opozant suspectat de delicte financiare, relatează AFP, potrivit agerpres.

În afară de adunarea în faţa parlamentului, susţinătorii lui Gagik Tsarukian, om de afaceri bogat şi liderul principalului partid de opoziţie, Armenia Prosperă, au blocat de asemenea mai multe străzi şi accesul spre capitală cu autocare şi camioane.


Citeşte şi: După 25 de zile de acalmie, coronavirusul REAPARE în Noua Zeelandă

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, 103 de manifestanţi au fost reţinuţi.

Duminică, 90 de persoane au fost deja arestate pentru scurt timp după percheziţii ale serviciilor de securitate care l-au vizat pe Tsarukian.

Din cauza epidemiei de coronavirus, adunările în masă sunt interzise în Armenia.

Deputaţii armeni ar urma să îşi exprime votul asupra ridicării imunităţii lui Tsarukian, pe care parchetul vrea să îl plaseze în arest preventiv pe durata anchetei asupra unei afaceri ilegali de jocuri de noroc pe care el ar fi orchestrat-o, aducând statului un prejudiciu de 60 de milioane de dolari. El este de asemenea suspectat de „cumpărare de voturi” la alegerile legislative din 2017.

Opozantul a spus că investigaţiile sunt „motivate politic” din cauza criticilor sale la adresa premierului Nikol Pashinian, acuzat că a gestionat prost pandemia.

La 4 mai, când a ridicat măsurile de izolare pe care le-a impus în contextul pandemiei, Armenia număra 2.507 cazuri de coronavirus şi 39 de morţi. Însă marţi bilanţul total a crescut la 17.489 de cazuri şi 293 de decese.

Premierul Pashinian, care a fost el însuşi contaminat, dar care s-a vindecat de atunci, se bucură de o mare popularitate în Armenia.

Citeşte şi: Trump se teme de cartea lui John Bolton: S-ar putea confrunta cu o ‘problemă penală’

Acest fost jurnalist a ajuns la putere în 2018 după o mare mişcare de protest paşnică împotriva predecesorului său, Serj Sargsian. Pashinian desfăşoară de atunci o campanie împotriva corupţiei care afectează ţara.

Tsarukian controlează 25 din cele 132 de mandate din parlament. Premierul dispune de o majoritate de 88 de deputaţi.