DISTRIBUIȚI
Flash90

Zece palestinieni acuzaţi că pregăteau atacuri cu rachete împotriva navelor marinei israeliene în largul Fâşiei Gaza au fost arestaţi, a anunţat miercuri serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, informează AFP, potrivit agerpres. 

Aceşti palestinieni, originari din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, au fost arestaţi la 12 martie în timp ce se aflau într-o barcă în afara zonei de pescuit autorizate de armata israeliană, a adăugat Shin Bet într-un comunicat.


Citeşte şi: Autoarea atacului armat de la sediul YouTube s-a sinucis

Tribunalul israelian din Beersheva (sud) a prelungit arestul a trei dintre aceşti palestinieni până la sfârşitul procedurii angajate împotriva lor. Ceilalţi şapte au fost eliberaţi, au declarat miercuri surse judiciare.

Unul dintre palestinienii reţinuţi, Amin Jomaa, un pescar de profesie, este implicat în „activităţi teroriste” ale Jihadului islamic.

Conducerea acestei mişcări radicale la Rafah a încredinţat acestui palestinian de 24 de ani misiunea de a aduna informaţii pentru pregătirea unui atac cu rachete de tip Kornet împotriva navelor israeliene, potrivit Shin Bet.

Planul era de a scufunda un vas israelian şi de a lua prizonieri marinari israelieni pentru un schimb cu prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, a declarat de asemenea Shin Bet.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a felicitat într-un comunicat armata şi Shin Bet pentru aceste arestări care „constituie o dovadă a intenţiilor reale ale organizaţiilor teroriste în Gaza”.

Citeşte şi: HAOS pe Sydney Harbour Bridge. Vinovatul a fost arestat

Vineri, zeci de mii de palestinieni au început un protest la bariera ce separă Israelul de Fâşia Gaza.

Prin acest protest, ce va dura şase săptămâni, se cere „dreptul de întoarcere” pentru 700.000 de palestinieni izgoniţi de pe terenurile lor sau care au fugit în timpul războiului ce a urmat creării Israelului în 1948.

Ziua a fost marcată de ciocniri cu armata israeliană şi 17 palestinieni au fost ucişi şi peste 1.400 răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Un al 18-lea palestinian a fost ucis marţi.