DISTRIBUIȚI
Associated Press

Zece persoane, între care poliţişti, au fost ucise vineri seara într-un atac comis asupra unui autobuz de către militanţi islamişti shebab, în comitatul Wajir, în nord-estul Kenyei, au transmis sâmbătă agenţiile de presă AFP şi Reuters, în timp ce preşedinţia de la Nairobi a comunicat că sunt cel puţin opt morţi, scrie agerpres.

„Preşedintele Uhuru Kenyatta a fost informat vineri seara despre un atac terorist comis de militanţi suspectaţi a fi shebab împotriva unui autobuz în comitatul Wajir, în cursul căruia opt persoane, între care poliţişti, au fost asasinate cu brutalitate”, a declarat preşedinţia într-un comunicat.


Citește și : Presupusul autor al atacului armat la baza militară din Florida era din Arabia Saudită

Militanţii shebab au revendicat într-un comunicat acest atac soldat, potrivit lor, cu „uciderea a 10 cruciaţi, printre care agenţi secreţi de securitate şi angajaţi ai guvernului”.

Un înalt responsabil al poliţiei a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că şapte poliţişti au fost ucişi. „Numărul total al persoanelor ucise de zece. Una dintre ele a fost identificată ca fiind un medic local”, a precizat această sursă.

Poliţia din Kenya anunţase vineri seara într-un comunicat, fără a furniza vreun bilanţ, că autobuzul circula între oraşele Wajir şi Mandera când a avut loc atacul, în jurul orei locale 17:30 (14:30 GMT).

Forţele de securitate kenyene sunt în urmărirea atacatorilor, a precizat preşedinţia, asigurând publicul că guvernul este hotărât să continue „reprimarea nemiloasă a elementelor criminale, între care suspecţi de terorism” care comit atacuri în ţară.

Comitatele Wajir şi Mander, situate la frontiera cu Somalia, sunt adesea scena unor atacuri surpriză ale miliţiilor shebab, îndreptate în special împotriva forţelor de securitate kenyene.

Shebab recurg cu regularitate la dispozitive artizanale pentru a ataca forţele de poliţie şi ale armatei care patrulează în regiune. Zeci de poliţişti şi soldaţi kenyeni au fost ucişi astfel.

Dar ei nu ezită să atace direct vehiculele. În noiembrie 2014, aceştia au organizat o ambuscadă împotriva unui autobuz în apropiere de Mandera, în cursul căreia separaseră pasagerii în funcţie de religie şi executaseră 28 de nemusulmani.

Citește și : Amendă de 3,6 milioane de euro pentru Facebook în Ungaria

Afiliaţi la Al Qaida, militanţii shebab au ameninţat cu înlăturarea guvernului federal de la Mogadiscio, susţinut de misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM).

Ei au început să comită atentate sângeroase şi atacuri pe teritoriul kenyan începând din 2011, după intervenţia trupelor kenyene în sudul Somaliei.