DISTRIBUIȚI

Peste 10.000 de militanţi ucraineni de extremă dreaptă au sărbătorit sâmbătă în centrul capitalei, Kiev, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Armatei Insurecţionale Ucrainene (UPA), o controversată organizaţie militară care şi-a desfăşurat activitatea în anii 1940 şi 1950, relatează AFP. 

Participanţii au defilat prin centrul Kievului, fluturând drapele negre şi roşii, culorile UPA, sau galbene şi albastre ale Ucrainei.


Mai mulţi activişti au purtat portrete ale lui Stepan Bandera, liderul naţionaliştilor ucraineni în anii 1930 şi 1940, scandând „Bandera este un erou!” sau „Glorie Ucrainei!”. La lăsarea serii, mai multe persoane au aprins torţe şi fumigene.

UPA este în continuare obiectul controverselor, deoarece, dacă membrii săi au luptat împotriva Armatei Roşii, ei au şi masacrat zeci de mii de polonezi şi au colaborat cu naziştii înainte de a întoarce armele contra lor.

Stepan Bandera, asasinat de KGB în 1959 la Munchen, este considerat de multă lume din Ucraina ca un erou şi simbol al luptei pentru independenţa acestei foste republici sovietice, în timp ce alţii, în special din estul separatist al ţării, îl acuză că a colaborat cu naziştii.

„Astăzi, vorbim despre lupta UPA şi o urmăm ca exemplu”, a declarat la începutul manifestaţiei liderul partidului extremă dreaptă Svoboda, Oleg Tiagnybok.

„Ei au luptat împotriva invadatorilor de la Moscova, împotriva polonezilor, germanilor, ocupanţilor ungari. Vedem că situaţia este aceeaşi în Ucraina de azi”, a adăugat el.

Ucraina este pradă unui conflict între separatişti proruşi şi forţe ucrainene în estul ţării, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui în aprilie 2014. Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruşi, ceea ce Moscova dezminte.