DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 1.200 de francezi sunt deţinuţi în străinătate şi şapte dintre ei sunt condamnaţi la moarte, potrivit cifrelor Ministerului francez de Externe, relatează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

Pe 31 mai 2018, în total 1.270 de cetăţeni francezi erau înregistraţi ca fiind deţinuţi în străinătate, potrivit MAE francez. Cifra corespunde cazurilor care au fost semnalate consulatelor franceze de către cei în cauză sau de către rude, sau de către autorităţile locale.


Citește și : Rusia propune SUA să coopereze pentru revenirea refugiaţilor în Siria

Ministerul consideră că s-ar putea ca numărul total să fie subevaluat, deoarece numeroşi francezi deţinuţi în ţări europene aleg să nu se facă cunoscuţi la consulate.

Dintre francezii deţinuţi în străinătate, şapte sunt în prezent condamnaţi la moarte, a precizat ministerul, care subliniază că lupta pentru abolirea universală a pedepsei capitale este ”o prioritate diplomatică”. ”Ministerul nostru acţionează pentru comutarea pedepselor celor şapte compatrioţi ai noştri”, afirmă MAE francez.

Din cei 1.270 de francezi înregistraţi ca fiind deţinuţi în străinătate, 46 % sunt în Uniunea Europeană sau în Europa Occidentală, 15 % în Africa de Nord, 11 % în Asia şi Oceania, 7 % în America Centrală şi de Sud şi 7 % în America de Nord.

Citește și : Franţa şi Rusia vor livra în premieră împreună ajutor umanitar în enclava siriană Ghouta de Est

Detenţiile pentru infracţiuni având legătură cu drogurile sunt cele mai numeroase în rândul deţinuţilor francezi din străinătate. ”Infracţiunile legate de legislaţiile privind stupefiantele” sunt la originea a 29 % din cazuri (60 % de cazuri în America Latină şi 50 % în Africa de Nord).