Putin a semnat reforma constituţională care îi permite menţinerea la putere

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă vasta reformă constituţională care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, un amendament adăugat la surpriza generală din această săptămână şi criticat puternic de opoziţie, a anunţat agenţia de presă oficială TASS citată de AFP, scrie agerpres.

Serviciul oficial de informare juridică a publicat pe site-ul său o lege pe 68 de pagini care rezumă toate modificările constituţionale, semn că acestea au fost aprobate de preşedintele rus.


Citește și : Trump: Interdicţia de intrare în SUA, extinsă la Regatul Unit şi Irlanda

Reforma trebuie acum validată de Curtea Constituţională în termen de o săptămână, conform legislaţiei ruse care prevede o procedură legislativă specifică pentru acest tip de măsuri.

Senatorii ruşi au aprobat miercuri reforma constituţională adoptată mai devreme de deputaţi, care deschide calea către menţinerea la putere a lui Vladimir Putin teoretic până în 2036, notează AFP.

Reforma a fost susţinută de 160 de senatori ai Consiliul Federaţiei, cu un vot împotrivă şi trei abţineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al ruşilor, pe 22 aprilie.

Textul votat conţine amendamentul adoptat în ajun de deputaţi pentru a “reporni” contorul mandatelor prezidenţiale, ceea ce i-ar da în teorie lui Vladimir Putin dreptul de a candida în 2024 şi apoi în 2030.

Citește și : Trump a fost testat pentru coronavirus şi aşteaptă rezultatele

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie anunţând o amplă reformă constituţională, percepută ca un mod de a păstra mijloace pentru menţinerea influenţei sale după 2024.

El a luat din nou ţara prin suprindere marţi, anunţând în cele din urmă că este favorabil ideii de a relaxa regulile de limitare a mandatelor, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Badantă moldoveancă în Italia, abuzată de fiul bătrânei

Badantă moldoveancă în Italia, abuzată de fiul bătrânei Un bărbat italian de 67 de ani din localitatea Solesino, provincia italiană Padova, a fost condamnat la...

Româna, cea mai bine plătită limbă în Spania. Salariile pe care sunt dispuși să le ofere angajatorii

Româna, cea mai bine plătită limbă în Spania. Salariile pe care sunt dispuși să le ofere angajatorii Angajatorii din Spania prezintă tot mai mult interes...

S-au luat la întrecere cu caii. Găgăuzii au sărbătorit Hederlez

S-au luat la întrecere cu caii. Găgăuzii au sărbătorit Hederlez Locuitorii din regiunea găgăuză au marcat sărbătoarea Hederlez, care anual coincide cu ziua în care...

Câte puncte a oferit țărilor, juriul din Republica Moldova la concursul Eurovision

Câte puncte a oferit țărilor, juriul din Republica Moldova la concursul Eurovision La ediția din acest an a concursului Eurovision juriul din Republica Moldova a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.