Cum au fost acuzate Căştile Albe de înscenarea atacului chimic din Siria. Au fost folosite imagini dintr-un film

Publicat:

Fotografii provenite de la turnarea unui film susţinut de Ministerul Culturii sirian au fost preluate şi distribuite pe reţelele de socializare pentru a acuza Căştile Albe că ar fi pus în scenă presupusul atac chimic din oraşul Douma, a anunţat Factuel, blogul AFP de verificare a faptelor, potrivit agerpres.

Machiaj, costume ale Căştilor Albe, figuranţi…:toate elementele necesare pentru reconstituirea unei zone de război din Siria sunt fotografiate pe un platou. Pentru numeroase site-uri, nu a fost nevoie de mai mult pentru a vedea în ele o dovadă a punerii în scenă a unui atac chimic asupra oraşului Douma, lângă Damasc, de către Căştile Albe.


Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Însă aceste fotografii – chiar reale – provin de fapt de la turnarea unui film intitulat “Revolution Man”, sprijinit de Ministerul Culturii sirian, a cărui premieră a fost anunţată de agenţia de presă siriană Sana într-un comunicat pe 9 martie.

Potrivit agenţiei, filmul relatează povestea unui jurnalist “în căutarea celebrităţii, care intră ilegal în Siria pentru a face poze şi pentru a înregistra imagini despre război”.

“După ce nu a reuşit să-şi atingă scopul, el îi ajută pe terorişti să organizeze un atac chimic pentru a le da fotografiilor sale un impact la nivel global”, a precizat agenţia de presă.

Fotografiile au fost publicate în februarie pe o pagină de Facebook consacrată filmului.

Citeşte şi: Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

Potrivit site-ului de investigaţii bellingcat, aceste imagini au fost preluate şi difuzate de canalul public rus “Russia 1”, care le-a prezentat drept o dovadă a unei puneri în scenă a atacului chimic de la Douma.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă lovituri de represalii împotriva capacităţilor de producţie şi de stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. Siria a dezminţit orice implicare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul va găzdui vizita vicepreședintei Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk

Parlamentul va găzdui vizita vicepreședintei Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk Vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk va vizita mâine Republica Moldova. Vicespeakerul ucrainean va...

Situaţia de pe front s-a ‘deteriorat’, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene

Situaţia de pe front s-a 'deteriorat', afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia...

Igor Grosu a avut o întrevedere cu administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman

Igor Grosu a avut o întrevedere cu administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu administratoarea adjunctă pentru...

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă Samsung a lansat recent un nou...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.